Los of aan elkaar geschreven? Deze woorden krijgen een andere betekenis
Geen donateur zal je bellen met de klacht dat je ‘teveel’ hebt geschreven in plaats van ‘te veel’. Toch wil je ieder stoorzendertje in je teksten voorkomen. Zeker als je ze online zet, want dan staan ze er tot in de eeuwigheid. Het lastige van het Nederlands is dat er geen regel zonder uitzonderingen is. En dat woorden soms een andere betekenis krijgen door één verkeerde letter of spatie. Daarom een handig lijstje met woorden die los of aan elkaar geschreven iets anders betekenen.
Heb je zelf ook voorbeelden? Stuur ze op door onderaan dit bericht het reactieformulier in te vullen. Dan plaatsen we ze hier bij (of is het nou hierbij?).
Veelgestelde vragen of veel gestelde vragen
Veelgestelde vragen zijn vragen die vaak worden gesteld. Dat kunnen twee of drie vragen zijn die vaak terugkomen. Veel gestelde vragen doelt op een hoog aantal vragen. Zoals veel goede vragen of veel rare vragen. Je kunt dus ‘veel veelgestelde vragen’ hebben. Jij gebruikt het waarschijnlijk voor een FAQ-lijst. Dan zijn het ‘veelgestelde vragen’.
Hierbij of hier bij
Je schrijft hierbij als je kunt aangeven waar het bij hoort. Hierbij stuur ik u onze offerte (bij deze e-mail). Welke kleur past hierbij? (bij deze rol behang). In alle andere gevallen schrijf je hier bij los van elkaar. Jij hoort gewoon hier bij mij.
Hoelang of hoe lang
Wil je de lengte van iemand weten, dan vraag je hoe lang hij of zij is. Wil je weten wanneer hij of zij begon te groeien? Dan vraag je: “Hoelang groei je al”? Hoelang is dus een woord dat tijd aanduidt. Schrijf je de woorden hoe en lang los van elkaar, dan heb je het over lengte.
Dichtbij of dicht bij
Je schrijft dichtbij aan elkaar als het woord op zichzelf staat. Woon je dicht bij school? Je kunt die vraag beantwoorden met: “Ja, ik woon dicht bij school” of met “Ja, ik woon dichtbij”. Dit is dus echt een nuance. Ze staat dicht bij mij. Ze staat dus dichtbij. Overigens geldt dit ook voor dichter bij en dichtst bij. Jij zit het dichtst bij de kast. Jij zit dus het dichtstbij.
Bovenin of boven in
Ook bovenin en boven in betekenen los of aan elkaar geschreven iets anders. ‘De broeken liggen boven in de kast’ betekent dat de broeken in de kast op de eerste verdieping liggen. Als de broeken bovenin de kast liggen, liggen ze op de bovenste plank van de kast.
Tekort of te kort (en teveel of te veel)
Als iets te kort is, dan is het niet lang genoeg. Dat touw is te kort. Heb je het over een tekort, dan is er niet voldoende van iets. Er is een tekort aan eten. Op dezelfde manier gebruik je te veel en teveel. Als te veel ‘meer dan nodig’ betekent, schrijf je de woorden los. Je schrijft teveel aan elkaar als het een zelfstandig naamwoord is: het teveel of een teveel.
Handig om te onthouden. Als je ‘de’, ‘het’ of ‘een’ voor het woord kunt zetten (en het dus een zelfstandig naamwoord is), schrijf je het woord aan elkaar. Dus een tekort, een doormeting en een tegoed.
Verdergaan of verder gaan
Verder gaan heeft met afstand te maken. Als ezelsbruggetje kun je ‘gaan’ vervangen door ‘rijden’. Laten we verder gaan (laten we verder rijden). Is de betekenis voortzetten, dan schrijf je verdergaan als één woord. Ik ben alleen verdergegaan met het bedrijf.
Tenminste of ten minste
Als tenminste ‘in ieder geval’ of ‘althans’ betekent, schrijf je het als één woord. Ik ben niet slim, maar ik kan tenminste wel foutloos schrijven. Foutloos schrijven is heel eenvoudig, tenminste: voor wie zich erin verdiept. Is de betekenis op z’n minst, minstens of minimaal, dan schrijf je ten minste met een spatie ertussen. Je had ten minste die tekst even kunnen schrijven. Als je ten minste één jaar in dienst bent, krijg je extra verlof.
Allesbehalve of alles behalve
Je schrijft alles behalve los van elkaar als de betekenis ‘het geheel met uitzondering van’ is. Tijdens de overval gaf de kassière alles behalve het kleingeld. Ze vond de ervaring allesbehalve plezierig.
Tenslotte of ten slotte
Tenslotte is één woord als je er ‘per slot van rekening’ mee bedoelt. Bedoel je ‘tot slot’ dan schrijf je ten slotte los van elkaar. Ten slotte wil ik nog zeggen dat we hier tenslotte niet zijn om vakantie te vieren.
Leren hoe je goede fondsenwervende teksten schrijft?
Volg onze training Schrijven voor Fondsenwervers. Of download ons gratis sjabloon voor het schrijven van een goede fondsenwervende mailingbrief.
Ontvang deze blogs direct in je mailbox
Lees ook:
Gebruiksvriendelijke website? Gebruik kleur en contrast slim
Wist je dat een kleine miljoen Nederlanders kleurenblind zijn? Vooral mannen hebben er last van. Reken maar dat ze jouw website ook bezoeken - en dat ze er snel weer verdwijnen als je teveel contrast in de opmaak van je tekst gebruikt.
Test je website en mailings: doe vaag en tel tot 2
Exact 2 seconden. Zoveel tijd krijg je om de aandacht van je lezer te trekken. Test je mailings en website dus eens. Tel tot 2. En doe vaag. Meer is het niet.
Jij bepaalt de kijkrichting – en welke teksten je donateurs zien
Onze hersens werken voor 95% volautomatisch. Fondsenwervers kunnen slim gebruikmaken van dit automatisme. Zo kun je de kijkrichting van de bezoekers van je website sturen.