Zo zet je je donateur centraal in fondsenwervende teksten
Of je je nou inzet voor het opvangen van mishandelde dieren of voor het bestrijden van die nare ziekte: als goed doel doe je mooi en belangrijk werk. Logisch dat je daar graag over vertelt! ‘Wij hebben dit jaar 500 bomen geplant’ of ‘Wij maken ons iedere dag sterk tegen kanker’ lijken onschuldige zinnen. Maar ze missen een belangrijk doel: het betrekken van de lezer. Hoe zorg je ervoor dat jouw tekst de donateur raakt en inspireert? Simpel: stop met ‘wij’.
Wij zijn geweldig! Of toch niet?
Het is een veelgemaakte fout in fondsenwervende teksten: een groot deel van de tekst gaat over het werk van de organisatie. Het gevolg? De donateur voelt zich eerder een toeschouwer dan een onmisbare partner. Sorry, maar de realiteit is hard: mensen willen niet lezen wat jij doet, ze willen weten wat zíj mogelijk maken. Dus stop vandaag nog met ‘wij’ en geef je donateur de hoofdrol.
Zet de donateur in de spotlight
Een kleine aanpassing maakt een wereld van verschil. Kijk maar:
- “Wij hebben dit jaar 500 gezinnen geholpen.”
–> “U gaf dit jaar 500 gezinnen een veilige plek.” - “Wij werken iedere dag hard aan oplossingen voor klimaatverandering.”
–> “Uw steun brengt oplossingen voor klimaatverandering dichterbij.”
Merk je het verschil? Door het perspectief te veranderen, betrek je donateurs en geef je hen het gevoel dat ze onmisbaar zijn. En dat motiveert om te (blijven) geven!
Leren hoe je goede fondsenwervende teksten schrijft?
Wil jij ook teksten schrijven die donateurs raken en inspireren? Tijdens onze training Schrijven voor Fondsenwervers ontdek je hoe je impact maakt met woorden. De eerstvolgende training is op maandag 3 maart 2025. Het aantal plekken is beperkt, dus meld je vandaag nog aan.
Lees ook:
Meer donateurs via je website? Gebruik de Hobson+1 techniek
Wil je meer leads of verkopen via je website? Gebruik dan de Hobson+1 techniek om je call to action te versterken.
Hoe pas je loss aversion toe in fondsenwervende tekst?
Loss aversion (niets willen verliezen) is een sterke manier om lezers te beïnvloeden. Hoe pas je loss aversion toe als fondsenwerver of als bedrijf?
B1 taalniveau of Jip en Janneke taal zijn niet altijd verstandig
Wanneer gebruik je Jip en Janneke taal? Die vraag is snel beantwoord: als je kinderboeken schrijft. Tekstschrijven op B1 taalniveau lijkt wel verstandig. Je maakt klanten én Google immers blij als je het juiste taalniveau raakt. Maar hoe doe je dat