Microcopy tips en voorbeelden om je conversie te verhogen

Microcopy tips en voorbeelden om je conversie te verhogen

 

Klanten nemen de tijd niet om te lezen. Het gekke is dat ze er wél behoefte aan hebben. Ze zijn bang voorgelogen te worden. Hun geld te verliezen. Of ze begrijpen simpelweg niet wat ze moeten doen. Met microcopy neem je angsten en onzekerheden weg bij klanten. Dat kan je conversie gigantisch verhogen! Wat microcopy precies is? En hoe je het toepast? Hieronder vind je een toelichting, microcopy tips én inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Wat is microcopy?

Microcopy zijn korte woorden en kleine zinnetjes in e-mails en op websites. Ze nemen onzekerheden weg en helpen klanten de juiste actie te ondernemen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij formulieren, op of onder buttons, bij foutmeldingen en in bevestigingsberichten. Hoewel de letterlijke vertaling (‘kleine tekst’) suggereert dat het om kleinigheidjes gaat, kan goede microcopy een groot positief effect hebben op je conversie!

9 praktische microcopy tips:

Tip 1. Begin instructies met een werkwoord
Tip 2.
Schrijf in de eerste of tweede persoon
Tip 3.
Gebruik actieve taal
Tip 4.
Blijf vriendelijk
Tip 5.
Schrijf zoals je praat
Tip 6.
Schrijf korte instructies
Tip 7.
Neem angst en onzekerheid weg
Tip 8.
Gebruik nooit ‘klik hier’
Tip 9.
Verberg belangrijke instructies niet

Tip 1. Begin instructies met een werkwoord

Instructies die beginnen met een werkwoord zijn directer en boeiender. Er zit immers een actie in. En het zegt tegen de klant dat hij iets kan doen.

Microcopy voorbeeld de opties

Tip 2. Schrijf in de eerste of tweede persoon

De eerste persoon = ik of mijn. De tweede persoon = jij of jouw / u of uw. De tweede persoon is hoe we normaal met mensen praten. Mensen letten ook beter op als je de tweede persoon gebruikt. Doe dat daarom zoveel mogelijk. Gebruik de eerste persoon als je wilt benadrukken dat iemand (bijna) iets heeft, zoals ‘mijn bestelling’ of ‘ja, ik meld me aan’.

Microcopy voorbeeld er is 50 euro verzonden

Tip 3. Gebruik actieve taal

Passieve taal is alles met het woord ‘worden’. Iets ‘wordt’ gemaakt. Het is sterker als je zegt dat ‘wij het maken’. Actieve taal is gemakkelijker te begrijpen dan passieve. Het voelt persoonlijker en is vaak korter en sterker.

Microcopy voorbeeld er is een opmerking gemaakt

Tip 4. Blijf vriendelijk

Vermijd negatieve, bedreigende of technische woorden. Wees vriendelijk, toon empathie, neem de tijd om uit te leggen wat er aan de hand is en wees behulpzaam.

Microcopy voorbeeld inlogfout

Tip 5. Schrijf zoals je praat

Schrijf instructies alsof je in gesprek bent met iemand. Gebruik bekende en eenvoudige woorden met een vriendelijke, ontspannen toon.

Microcopy voorbeeld er is een fout opgetreden

Tip 6. Schrijf korte instructies

We willen dat klanten alles weten en vergeten dat de meesten de tijd niet nemen om alles te lezen. Houd het dus kort. Gebruik bijvoorbeeld de gebiedende wijs. Hieronder vind je instructies om je aan te melden voor een game. Links staat het origineel met 36 woorden, 18 woorden per zin, een lastige zinsconstructie en hulpwerkwoorden. Rechts staat de aangepaste versie met 19 woorden, maximaal 5 woorden per zin, eenvoudige taal en de gebiedende wijs. Bovendien is de gewenste actieknop veel groter dan de knop waarop de gebruiker liever niet mag klikken. Het resultaat? Een aanzienlijk hogere conversie!

Betere tekst

Tip 7. Neem angst en onzekerheid weg

Vertel wat klanten moeten doen en leg uit waarom ze het moeten doen. Zo neem je zorgen weg en vergroot je de kans dat de klant doet wat je wilt. Als je je bij Facebook aanmeldt, krijg je nog even de bevestiging dat het altijd gratis blijft. En Facebook legt uit waarom je jouw geboortedatum moet invullen (de meeste mensen doen dat niet graag).

Facebook

Tip 8. Zeg nooit ‘klik hier’

Microcopy helpt klanten dingen te doen zonder dat ze erbij hoeven na te denken. De tekst ‘klik hier’ in een link of op een button zegt daarvoor niet genoeg. Gebruik woorden die duidelijk vertellen wat er gaat gebeuren: nu kopen, informatie opvragen, downloaden. Atom wil maar één ding: dat je hun software downloadt. Dat staat dan ook duidelijk op de button (die door de kleur ook nog eens extra opvalt).

button van Atom

Tip 9. Verberg belangrijke instructies niet

De meeste microcopy zie je direct. In of onder buttons bijvoorbeeld. Er is ook microcopy die pas verschijnt als je met je muis over een icoontje gaat. Meestal een ‘i’ van informatie. Er verschijnt dan een ‘hover box’ met instructies. Bedenk goed wat de klant echt moet weten. Plaats die instructie altijd direct in je e-mail of op je website – en niet in een hover box.

hover box

Wil je meer microcopy tips?

Meld je aan voor de training ‘psychologisch beïnvloeden met tekst’. Speciaal voor fondsenwervers is er de training ‘schrijven voor fondsenwervers. In beide trainingen gaan we in op hoe mensen kijken en lezen. En hoe je ze triggert om eerder te reageren.

Ontvang deze blogs direct in je mailbox (om de week)


Lees ook:
Dit artikel delen?

Plaats een link op je website met deze code:
<a href=”https://schrijvenvoorfondsenwervers.nl/microcopy-tips-voorbeelden”>Microcopy tips en voorbeelden om je conversie te verhogen</a>

Of klik op de social share buttons hieronder.
Je vergroot ons netwerk ermee. Dank je wel!