Leesbaarheidsstatistieken van MS Word helpen je beter leesbare tekst te schrijven

MS Word leesbaarheidsstatistieken vertellen of jouw tekst lekker leest

 

Microsoft Word heeft een handige functie die je helpt lekker leesbare teksten te schrijven: leesbaarheidsstatistieken. Je hoeft deze functie maar één keer in te stellen. Vanaf dan staan de resultaten na iedere spellingscontrole automatisch op je beeldscherm. Je ziet daardoor in één oogopslag of jouw zinnen en woorden de juiste lengte hebben. En of je bijvoorbeeld actief genoeg schrijft. Hoe het werkt? Je leest het hieronder. 

Goed leesbare tekst schrijven

Als je tekst niet lekker leest, klikt je donateur weg. Of gaat je brief meteen de prullenbak in. Daarom is het belangrijk actief te schrijven, dus zonder het woord ‘worden’ (‘de donatie wordt niet gedaan door mij’, maar ‘ik doneer’). Daarnaast is het belangrijk korte zinnen, alinea’s en woorden te gebruiken. En ook afkortingen lezen niet lekker. Met leesbaarheidsstatistieken van MS Word krijg je hierover automatisch handige informatie. Na een spellingscontrole verschijnt een kader op je beeldscherm waarin staat hoeveel tekens, woorden, zinnen en alinea’s je hebt gebruikt. Het aantal woorden kan handig zijn voor SEO (zoekmachineoptimalisatie), want een artikel of webpagina is pas interessant voor Google als je minimaal 300 woorden gebruikt.

 

MS Word leesbaarheidsstatistieken vertellen je of jouw tekst lekker leest

 

Normen voor een goede leesbaarheid

In het kader staat het percentage lijdende zinnen (zinnen met het woord ‘worden’) en het percentage afkortingen dat je in je tekst gebruikt. Het liefst scoor je op beiden 0%. Daarnaast vind je in het kader het aantal tekens per woord, het aantal woorden per zin en het aantal zinnen per alinea. De normen voor een goede leesbaarheid staan hieronder. Scoor je hoger dan de norm? Dan is het verstandig je tekst nog eens na te lopen.

  • 4 zinnen per alinea
  • 10 tot 12 woorden per zin
  • 5 tot 6 tekens per woord

Hoe stel je leesbaarheidsstatistieken in?

Het aardige van deze functie is dat je hem maar één keer hoeft in te stellen – en ook dat is maar een paar seconden werk. Heb je dit gedaan, dan krijg je na het uitvoeren van een spellingscontrole alle statistieken automatisch te zien. Al zou je ze niet actief gebruiken, dan is het nog steeds een handige herinnering dat je bijvoorbeeld moet letten op de lengte van je zinnen. Zo stel je de leesbaarheidsstatistieken van MS Word in:

  • Ga naar bestand
  • Ga naar opties
  • Ga naar controle
  • Vink ‘Leesbaarheidsstatistieken weergeven’ aan
  • Vanaf nu zie je de resultaten automatisch na iedere spellingscontrole (die je afhankelijk van je Word versie via ‘Editor’ doet)

 

leesbaarheidsstatistieken instellen

 

Betere fondsenwervende teksten schrijven?

Volg onze training Schrijven voor Fondsenwervers. Of download ons gratis sjabloon voor het schrijven van een goede fondsenwervende mailingbrief.

Ontvang deze blogs direct in je mailbox


Lees ook: