Wat zijn signaalwoorden? Kies uit deze 50 voorbeelden!

Wat zijn signaalwoorden? Kies uit deze 50 voorbeelden!

 

Wat zijn signaalwoorden? Zeker als je WordPress én de Yoast plugin gebruikt, heb je je dat vast wel eens afgevraagd. Om je direct het antwoord te geven: signaalwoorden verbinden twee zinnen met elkaar. Daardoor wordt je tekst véél duidelijker. En lekkerder leesbaar. Je zinnen vallen als puzzelstukjes in elkaar en je ‘trekt’ de donateur van de ene zin naar de andere. Yoast zegt dan ook dat je in minstens 30% van al je zinnen een signaalwoord moet zetten. Kom je niet verder dan ‘bovendien’ en ‘daardoor’? Hieronder vind je 50 signaalwoorden die je zo kunt gebruiken in je fondsenwervende teksten.

Signaalwoorden verbinden zinnen met elkaar

‘Signaalwoorden’ is eigenlijk niet zo’n passende term. Het zijn eerder ‘verbindingswoorden’. Of ‘cementwoorden’. Het zijn namelijk woorden die een verband leggen tussen twee zinnen. ‘Bovendien’ slaat bijvoorbeeld terug op de zin ervoor. Het huis is stevig gebouwd. Bovendien is het duurzaam. ‘Daarnaast’ is ook een veel gebruikt signaalwoord. Het huis is stevig gebouwd. Daarnaast is het duurzaam. Bijna alle woorden die beginnen met ‘daar’ zijn trouwens goede signaalwoorden. Daardoor, daarentegen, daarmee, daarna, daarnaast, daarom, daartoe en daar staat tegenover. Het woord ‘daar’ wijst immers automatisch naar iets anders dat je hebt geschreven.

Signaalwoorden maken je tekst duidelijker

Met signaalwoorden geef je aan in welke volgorde iets gebeurt (eerst, waarna, daarna) of dat je bijvoorbeeld iets gaat afronden of een conclusie gaat trekken (dus, ter afsluiting, concluderend). Hoe meer verbindingen je zo tussen zinnen legt, hoe lekkerder je tekst leest. Je neemt de donateur immers aan de hand en ‘begeleidt’ hem door je zinnen. Het volgende is daarbij wat theoretisch, maar misschien aardig om te weten. Signaalwoorden kunnen verschillende functies hebben. Er zijn bijvoorbeeld signaalwoorden voor  opsommingen, vergelijkingen, conclusies en tijd. Maar dat mag je meteen weer vergeten. Wat je wél moet onthouden, is dat een prettig leesbare tekst ervoor zorgt dat je de aandacht van je lezer vasthoudt. Dus gebruik zoveel mogelijk signaalwoorden. In wat voor vorm dan ook.

Signaalwoorden en de Yoast plugin

Yoast is een software tooltje dat je aan je WordPress website kunt plakken. Het kijkt naar je SEO-score en geeft je daarover advies. Het let ook op de leesbaarheid van je tekst. Dat doet de plugin op verschillende manier. Zo kijkt Yoast of je niet iedere zin met hetzelfde woord begint. Of je zoekwoord voldoende terugkomt in je tussenkopjes. Of je wel actief schrijft, of je zinnen en alinea’s niet te lang zijn – en dus ook of je voldoende signaalwoorden gebruikt. Yoast geeft alleen geen lijst met signaalwoorden die je kunt gebruiken. Geen nood, je vindt ze hieronder!

Wat zijn signaalwoorden? Kies uit deze 50 voorbeelden:

 1. Aan de ene kant
 2. Aan de andere kant
 3. Alles bij elkaar
 4. Als gevolg van
 5. Als laatste
 6. Bijvoorbeeld
 7. Bovendien
 8. Daar staat tegenover
 9. Daardoor
 10. Daarentegen
 11. Daarmee
 12. Daarna
 13. Daarnaast
 14. Daarom
 15. Dat betekent
 16. De oorzaak daarvan is
 17. Desondanks
 18. Doordat
 19. Dus
 20. Echter
 21. Hetzelfde als
 22. Hoewel
 23. In de eerste plaats
 24. Immers
 25. In plaats van
 26. In tegenstelling tot
 27. In vergelijking met
 28. Integendeel
 29. Intussen
 30. Later
 31. Maar
 32. Nadat
 33. Namelijk
 34. Neem nou
 35. Net als
 36. Omdat
 37. Onder andere
 38. Ook
 39. Stel dat
 40. Te danken aan
 41. Te wijten aan
 42. Tenzij
 43. Ten slotte
 44. Ter illustratie
 45. Terwijl
 46. Toch
 47. Tot nog toe
 48. Tot slot
 49. Vandaar dat
 50. Vergeleken met

Leren hoe je goede fondsenwervende teksten schrijft?

Volg onze training Schrijven voor Fondsenwervers. Of download ons gratis sjabloon voor het schrijven van een goede fondsenwervende mailingbrief.

Ontvang deze blogs direct in je mailbox


Lees ook: