Hoe schrijf je goede fondsenwervende teksten? (8 tips)

8 tips voor het schrijven van fondsenwervende teksten 

 

Wat motiveert mensen om hun zuurverdiende geld te doneren aan een goed doel? En hoe bepalen ze aan welk doel ze hun beperkte middelen doneren? Als jij overtuigend schrijft over je fonds of over een project, trek je de donateur over de streep. Misschien om te doneren. Of misschien om meer te doneren. Een goede fondsenwervende tekst schrijven, is echter best lastig. Daarom 8 snelle tips voor het schrijven van goede fondsenwervende teksten.

1. Wees direct en concreet

Als je inzamelingsactie geen duidelijk standpunt of doel heeft, overtuig je mensen niet om te doneren. Wees niet bang om het woord ‘geld’ te gebruiken als dat is wat je nodig hebt. Als je het niet duidelijk vraagt, krijg je het niet. Wees dus direct en concreet over wat je nodig hebt.

2. Gebruik de juiste tone of voice

Gebruik ‘ik’, ‘wij’ en ‘u’ door elkaar om je tekst persoonlijk en lekker leesbaar te maken. Je donateur moet het gevoel hebben dat je het beste met hem voor hebt. Probeer daarom echt van mens tot mens te praten. Een pasfoto van de afzender helpt daarbij. Het geeft de donateur het idee niet zomaar aan een anonieme organisatie te geven.

3. Maak je tekst makkelijk leesbaar

Confronteer je lezers niet met een grote lap tekst waar ze doorheen moeten worstelen. Gebruik veel witruimte, zodat belangrijke onderdelen van je teksten meer opvallen. Denk aan vetgedrukte woorden en foto’s. Tussenkopjes zorgen ervoor dat de donateur snel de tekst kan scannen om te weten waar het over gaat.

4. Voeg urgentie toe

Donateurs moeten weten waarom het belangrijk is dat ze nú geven. Laat daarom zien wat een donatie direct oplost of waar het direct aan bijdraagt. Gebruik waar mogelijk tijdgevoelige prikkels, zoals het verdubbelen van giften binnen een bepaald tijdsbestek.

5. Vertel verhalen

Help je lezer gevoel te krijgen bij je doel door het verhaal van een echte persoon te vertellen. Het geeft je doel een gezicht en emotie. De donateur ziet wie hij helpt. ‘Storytelling’ is een van de belangrijkste aspecten van fondsenwervend schrijven. Het zorgt ervoor dat je boodschap beter binnenkomt én beter wordt onthouden door je lezer.

6. Beschrijf de impact van een gift

Vertel de donateur altijd hoe hij met zijn donatie het verschil voor je project maakt. Maak daarom bijvoorbeeld een opsomming van geefsuggesties. Voor bedrag X kun je een kind een maand les geven. Voor bedrag Y kun je een week voedsel voor een zwerfhond kopen.

7. Bied ruimte voor feedback

Mensen willen het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van jouw doel en organisatie. Nodig ze daarom uit vragen te stellen op je Facebook pagina of om contact met je op te nemen via Twitter. Anticipeer ook op vragen van mensen en behandel ze in je tekst vóór ze zelfs maar worden gesteld. Haal redenen voor twijfel weg.

8. Gebruik een duidelijke call to action

Stel aan het eind van je tekst een duidelijke vraag aan je lezers. Meestal vraag je geld, maar je kunt lezers ook vragen of ze zich willen aanmelden voor e-mailupdates, een colllecte of vrijwilligerswerk. Leg duidelijk uit wat je verwacht én hoe mensen kunnen reageren.

Leren hoe je goede fondsenwervende teksten schrijft?

Volg onze training Schrijven voor Fondsenwervers. Of download ons gratis sjabloon voor het schrijven van een goede fondsenwervende mailingbrief.

Ontvang deze blogs direct in je mailbox


Lees ook: